Hoe werken de wijkteams?

De wijkteammedewerkers helpen je bij het duidelijk krijgen van jouw vraag of probleem en denken met je mee bij het vinden van oplossingen. Samen wordt gekeken naar wat je zelf kunt doen. Of hoe familie, vrienden of buren je kunnen ondersteunen. Eenvoudige vragen kunnen wij vaak direct beantwoorden. Bij ingewikkelde vragen of problemen wordt er met je gezocht naar oplossingen. Hierin betrekken wij jouw eigen omgeving, zoals familie, vrienden, buren of mensen die je kent en schakelen we zo nodig specialisten binnen of buiten onze organisatie.

Samen op zoek naar een oplossing

In Vlaardingen kun je snel én makkelijk terecht bij de vier wijkteams. Onze medewerkers zijn ook te vinden in de wijk. Bijvoorbeeld op school, in de wijkcentra of in de wijkteambus. We komen graag bij je thuis langs voor een gesprek. Dan onderzoeken we hoe we je het beste kunnen ondersteunen. Ieder huishouden krijgt te maken met één wijkteammedewerker. Samen maken we een plan om jouw situatie te verbeteren. Daarbij kijken we naar wat je zelf kunt doen. Eventueel met hulp van je familie, vrienden of buren. Daarvoor stellen we samen een ondersteuningsplan of een familiegroepsplan op. Wij vertellen je graag hoe dit werkt. Kunnen de wijkteams je zelf niet helpen? Dan verwijzen we je door naar andere organisaties.

Vertrouwelijk

Je gesprekken met de medewerkers van de Wijkteams Vlaardingen zijn vertrouwelijk. We vragen altijd om toestemming voordat we je gegevens delen met andere professionele hulpverleners. Geef je die toestemming niet? Dan is het mogelijk dat wij je niet verder kunnen helpen. Is jouw situatie zeer zorgwekkend of zelfs gevaarlijk voor jezelf en jouw omgeving? Dan kan het noodzakelijk zijn jouw gegevens toch door te sturen. In dat geval laten wij je dat weten en leggen wij uit waarom.

Onafhankelijke cliëntondersteuner

Maak je een afspraak bij de wijkteams, dan kan het prettig zijn als er iemand bij is. Bijvoorbeeld een familielid of vriend. Of een professionele medewerker die jou gratis en belangeloos bijstaat. Maak hiervoor een afspraak met de gratis onafhankelijke cliëntondersteuner.

Vertrouwenspersoon jeugdhulp

Iedereen die te maken heeft met de jeugdhulp, heeft volgens de Jeugdwet recht op een onafhankelijk vertrouwenspersoon. Dat geldt voor alle (pleeg)kinderen, (pleeg- of groot)ouders en verzorgers. Je kunt terecht bij het AKJ [Link naar www.akj.nl], de vertrouwenspersonen in de jeugdhulp. Deze ondersteuning is gratis. De vertrouwenspersonen zijn niet in dienst van de gemeente, wijk- of jeugdteams of van Centra voor Jeugd & Gezin (CJ&G).

Klacht of compliment?

De medewerkers van de wijkteams doen hun uiterste best om iedereen zo goed mogelijk te helpen. Ben je tevreden over onze dienstverlening en wil je een compliment geven aan een van onze medewerkers? Dat kan via het contactformulier. Wij zorgen er dan voor dat het compliment bij de juiste persoon terechtkomt. Ben je niet tevreden? Ook dan vinden wij het belangrijk dat je deze ervaring met ons deelt. Daarmee help je ons om de dienstverlening te verbeteren. Bekijk in dat geval onze klachtenregeling(pdf,435 kb)!