Jeugdhulp
Is je kind jonger dan 18 jaar en is de situatie thuis of op school onhoudbaar? Bijvoorbeeld door gedragsproblemen of door problemen met de geestelijke gezondheid? Kan je kind niet naar school vanwege zijn of haar problematiek? De wijkteams ondersteunen je en helpen je indien nodig op weg bij een aanvraag voor jeugdhulp. Het kan ook zijn dat je huisarts je doorverwijst naar de wijkteams of naar een zorgaanbieder jeugdhulp. Vanaf 1 januari is Mevis de nieuwe zorgaanbieder van jeugdhulp in Vlaardingen.
Waar kunnen de Wijkteams Vlaardingen mij bij ondersteunen?
Samen met je kind en de medewerker van de wijkteams bespreek je de situatie. Wat is er aan de hand? Is er hulp nodig, dan maken we samen een ondersteuningsplan. Hierin staat welke zorg voor jou en je kind nodig is, hoe lang het gaat duren en wat het resultaat is. Soms is bijvoorbeeld aanvullende hulp in een groep of van een pleeggezin nodig.
De gemeente Vlaardingen werkt samen met verschillende zorgaanbieders jeugdhulp. De wijkteammedewerker weet precies bij welke zorgaanbieders je voor je hulpvraag terecht kunt. Samen maken jullie een keuze. De zorgaanbieder jeugdhulp die de opdracht krijgt, gaat samen met jou en je kind aan de slag. Je krijgt een vast contactpersoon die de gewenste hulp levert. De wijkteammedewerker jeugd blijft via jou en je zorgaanbieder op de hoogte van hoe het gaat. Als er andere hulp nodig is, bespreekt de zorgaanbieder dit met de wijkteams, jou en je kind.
Heb je een vraag over jeugdhulp? Neem contact op met de wijkteams! Of bespreek je hulpvraag met de gezinsspecialist van de wijkteams op school.
Veelgestelde vragen
De Wijkteams Vlaardingen kunnen je meer vertellen over de mogelijkheden. Bijvoorbeeld dagopvang, hulp in de thuissituatie of op school. Onze wijkteammedewerker komt thuis bij je langs of gaat samen met jou op gesprek bij een zorgaanbieder. Ook kun je bij de Wijkteams Vlaardingen terecht voor korte behandeltrajecten. Wij leren jou en je gezin bijvoorbeeld omgaan met een eventuele stoornis. Zo nodig verwijzen wij je door naar specialistische zorg. Per situatie weten wij welke zorgaanbieders hierin kunnen ondersteunen.
De Wijkteams Vlaardingen vertellen je graag meer over de mogelijkheden. Bijvoorbeeld pleegzorg of opname in een instelling. Misschien kan je kind door problemen, een stoornis of beperking tijdelijk niet thuis wonen. Of heeft het blijvend of langdurig ondersteuning nodig om te kunnen functioneren. Wij brengen je graag in contact met zorgaanbieders die jou verder kunnen helpen. Ook kunnen onze medewerkers professionele ondersteuning bieden.
Iedereen die te maken heeft met de jeugdhulp, heeft volgens de Jeugdwet recht op een onafhankelijk vertrouwenspersoon. Dat geldt voor alle (pleeg)kinderen, (pleeg- of groot)ouders en verzorgers. Je kunt terecht bij het AKJ, de vertrouwenspersonen in de jeugdhulp. Deze ondersteuning is gratis. De vertrouwenspersonen zijn niet in dienst van de gemeente, wijk- of jeugdteams of van Centra voor Jeugd & Gezin (CJ&G).