Ervaringsverhalen
Ben je benieuwd wat de wijkteams voor jou kunnen betekenen? Lees dan de ervaringsverhalen van onze wijkteammedewerkers en van inwoners uit Vlaardingen. De namen zijn vanwege de privacy veranderd en de personen op de foto’s komen niet overeen met de hoofdpersonen in de teksten.
Dorien zet stappen
Dorien, een alleenstaande moeder, was al onder behandeling van een GGZ-instelling. Begin dit jaar meldde zij zich bij het wijkteam. De verwijzer, de GGZ-instelling, vroeg of het wijkteam haar en haar vierjarige dochter thuis kon begeleiden.
Dorien heeft ADHD. Ze leidde een aantal jaren een zwervend bestaan en gebruikte diverse drugs. Naar haar kind is ze liefdevol. Maar ze wordt vaak erg boos en kan daar niet goed mee omgaan. Het wijkteam helpt haar nu om haar leven op orde te krijgen en haar kind op te voeden. Ze heeft een vast contactpersoon in het wijkteam. Die betrok de basisschool van het kind bij de hulpverlening. Ook is er een gezinsspecialist bij betrokken.
Een sleutelrol voor het wijkteam
Uit de gesprekken met Dorien bleek dat ze een klein sociaal netwerk heeft. Bovendien mist ze de steun van haar eigen moeder, de oma van haar kind. Het wijkteam bracht hen weer met elkaar in contact. We stimuleren hen om de familierelatie te herstellen. Samen met Dorien onderzoeken we hoe ze haar sociale netwerk kan vergroten en meer kan deelnemen aan de samenleving. Bijvoorbeeld door een ouderavond op school te bezoeken en meer te praten met mensen in haar directe omgeving. Door de stappen die ze zet, krijgt Dorien steeds meer zelfvertrouwen. Ook voor haar kind is er meer rust gekomen. Dorien heeft minder woedeaanvallen en meer plezier. De combinatie van behandeling en medicatie via een GGZ-instelling en de begeleiding door het wijkteam heeft succes!